Citroën Méhari praznuje 55 let

Citroën Méhari praznuje 55 let

Njegovo ime Méhari je povzeto po posebni vrsti enogrbe kamele iz severne Afrike in Sahare. Te živali so znane po svojih sposobnostih premagovanja težkih terenov, vzdržljivosti in varčnosti z vodo. Kamela mehari je sposobna prevažati tako blago kot tudi potnike na dolge razdalje. Te značilnosti ima tudi Citroën Méhari, saj je znan po svoji prilagodljivosti vsem terenom.

 

Od zunaj Méhari ni videti, da bi bil primeren za vse letne čase, saj je bolj podoben majhnemu kabrioletu, ki ga uporabljamo med poletnimi počitnicami. Zahvaljujoč zimski preobleki pa avtomobil postane popolnoma zatesnjen in ga je mogoče uporabljati skozi vse leto. Méhari je modularen, saj lahko del njegovega dna spremenimo v naslonjalo oziroma mu zadaj dodamo dva sedeža in tako lahko prepelje štiri potnike. Uporabljati ga je možno v različnih situacijah, saj lahko prevaža tovor in potnike.

 

Njegova karoserija je sestavljena le iz 11 delov, ki so enostavno popravljivi, njegovo notranjost in zunanjost pa je mogoče očistiti z enim samim curkom vode. Zaradi tega je vozilo enostavno za vzdrževanje in varčno za stranke. Ta netipični, modularni in varčni koncept, ki je bil za svoj čas zasnovan s sodobnimi materiali in inovativno karoserijo, je z leti postal prava avtomobilska ikona, ki celi generaciji pričara prijetne spomine iz otroštva.

 

Čeprav so ga proizvajali skoraj 20 let, je bil Méhari na voljo le v treh izvedenkah, od katerih sta bili dve omejeni izdaji. Leta 1983 sta bili predstavljeni dve posebni seriji, naprej »Méhari Plage« s počitniškim videzom in kričeče rumeno barvo, ki je bila naprodaj v Španiji in na Portugalskem. Aprila 1983 pa je ugledal luč sveta še »Méhari Azur«, ki je bil v prodaji na francoskem, italijanskem in portugalskem trgu vendar zgolj v 700 primerkih. Leta 1979 je Citroën predstavil novo izvedenko 4x4, ki je ponujala svobodo, s kakršno se še danes ne more pohvaliti skoraj nihče.

 

Za model Méhari so se še posebej zanimale službe francoske javne uprave, kot so policija, carina, letališča, trgovci, obrtniki in zasebni uporabniki. Še posebej dolgo kariero je imel model v francoski vojski, ki je imela med letoma 1972 in 1987 v uporabi kar 11.457 vozil Méhari.