Novi Citroën C5 Aircross

Absolutno udobje in še bolj izrazen stil
Novi Citroën C5 Aircross

C5 Aircross, ki ponuja neprimerljivo brezskrbne občutke med vožnjo, je pridobil novo podobo, ki izraža še več moči in elegance. Z vidika udobja in modularnosti je C5 Aircross mnogim za zgled, poleg tega pa je na voljo tudi v priključni hibridni izvedenki. Z nedavno oblikovno prenovo je pridobil še bolj zrel videz.

  • Prednji del vozila C5 Aircross je pridobil nov jezik oblikovanja, saj so zaobljene površine odstopile svoje mesto bolj strukturiranim linijam. S tem je prednji del pridobil bolj vertikalno in moderno podobo, s katero je vozilo videti širše, bolj impozantno in varno.
  • Vsaka najmanjša podrobnost je bila obogatena, kar dokazuje tudi tridimenzionalna osvetlitev na zadnjem delu, nova 18-palčna platišča z diamantno obdelavo in pa tudi nova ponudba za individualizacijo podobe, ki je še bolj elegantna in prepoznavna. V notranjosti pa prenovljena oblikovna zasnova 10-palčnega zaslona na dotik in sredinske konzole še poudari edinstveni značaj potniškega prostora.
  • C5 Aircross, ki je bil od nekdaj drugim za vzor na področju udobja v notranjosti, ostaja še naprej drugačen po zaslugi vzmetenja Citroën Advanced Comfort®, novih sedežev Citroën Advanced Comfort®, neprimerljive prostornosti in modularnosti in tehnologij za pomoč pri vožnji, kot na primer Highway Driver Assist, s katerimi čisto vsaka pot postane brezskrbno in pozitivno doživetje.

 

 

 

 

«C5 Aircross, ki je že od svojega lansiranja znan kot najbolj udoben in modularen SUV v svoji kategoriji, je zdaj pridobil novo stilsko podobo, s katero bo še bolj izrazil svojo prestižno, moderno in dinamično osebnost. Poleg tega, da bo še naprej stavil na svoje adute, ki so udobje, prostornost in modularnost, pa je zdaj postal še bolj zrel in ponuja še več karakterja po zaslugi bolj strukturirane zunanje stilske zasnove ter bolj modernih in kvalitetnih barv ter materialov v notranjosti,» Pierre-Yves Couineau, vodja projekta C5 Aircross.     

 

Z več kot 260.000 prodanimi primerki od začetka prodaje v letu 2018, je vozilu C5 Aircross uspelo prednjačiti v njegovem izjemno konkurenčnem segmentu kompaktnih SUV-jev zavoljo njegove prostorne notranjosti, modularnosti in zlasti neprimerljivega udobja za ta avtomobilski segment. Od svojih tekmecev se loči po razkošni notranjosti, ki temelji na našem strokovno podkovanem znanju in izkušnjah s področja enoprostorskih vozil, na katerem Citroën velja za legendo. Dandanes pa je C5 Aircross tudi vzornik drugim na področju praktičnih rešitev in zagotavlja potnikom še bolj brezskrbna doživetja. Ti občutki so še toliko bolj prisotni v priključni hibridni izvedenki, ki je po razmerju vseh prodanih različic v Evropi že presegla 30 %.

 

Med glavne značilnosti novega vozila C5 Aircross sodita njegova spremenjena podoba in želja po napredku na področju zaznane kakovosti. Postal je še bolj zrel in bo znal prepričati stranke, ki stremijo za bolj izrazitim in prestižnejšim karakterjem.

C5 Aircross je že prej izstopal s svojo edinstveno držo in postavo. Njegove spremembe so združene zlasti na prednjem delu, ki je pridobil bolj izrazno in dinamično stilsko zasnovo. Na cesti je zdaj videti še bolj impozanten in eleganten.

 

 

01.BOLJ IMPOZANTNA, MODERNA IN STATUSNA DRŽA SUV-JA

 MODEREN IN TEHNOLOŠKO NAPREDEN PREDNJI DEL Z BOLJ STRUKTURIRANO DRŽO

 

 

Na videz širši in bolj impozanten C5 Aircross je pridobil nov jezik oblikovanja, saj so zaobljene površine odstopile svoje mesto bolj strukturiranim linijam. Stilska zasnova prednjega dela je pridobila nov bolj vertikalen "obraz", ki poudari njegov karakter. Napete in vertikalno usmerjene linije vizualno razširijo prednji del vozila C5 Aircross. Ker je na cesti videti širši in bolj impozanten, deluje njegova drža zelo samozavestna.

 

C5 Aircross krasi najnovejša interpretacija logotipa dvojne puščice, ki se postopoma osamosvoji in loči od dnevnih luči, s čimer odstopa od ostalih modelov iz znamkinega izbora, pri katerih se dvojna puščica prek kromanega profila razteza vse do dnevnih luči. Dvojna puščica je odslej v lakirani črni barvi s kromanimi poudarki. Vizualno je razpotegnjena v serijo kromanih in črnih klavirskih tipk, ki postajajo vse ožje in se postopoma zlijejo v dnevne luči na LED diode. Tako ima logotip dvojne puščice na sredini okrasne maske veliko več prostega prostora.

 

Svetlobni podpis na LED diode v obliki črke «V», značilen za najnovejšo podobo znamke Citroën, ni zgolj eleganten temveč tudi natančno izrezljan zavoljo zasnove po zgledu « klavirskih tipk », ki celoto navdajo s 3D učinkom. Dnevne luči doprinesejo k tehnološko naprednemu in prodornemu pogledu tega vozila. Prednja žarometa LED Vision, ki sta zaradi temne obdelave še bolj neopazna, izpostavita vizualno neprekinjeno linijo do svetleče črne okrasne maske, in s tem poudarita vzdržljivost vozila.

 

Logotip in svetlobni podpis v obliki črke V na spodnjem delu okrasne maske krasi svetleče črna letev, ki je skrbno oblikovana do najmanjših grafičnih podrobnosti: motiv dvojne puščice, ki se začne pod logotipom se premakne vertikalno navzgor, tako da postane vzporeden s klavirskimi tipkami prepoznavnih dnevnih luči.

 

Pod okrasno masko nova stilska podoba območja za dovod zraka vizualno razširi prednji del vozila C5 Aircross, ki ima tako na cesti bolj impozantno držo. Stranske reže, ki so odslej odprte in delujoče, izboljšajo aerodinamičnost. Barva vstavkov, ki krasijo stranske reže, priča o obogatitvi opreme vozila po zaslugi svetlečih in anodiziranih barvnih odtenkov, kot sta svetleče črna ali Dark Chrome. Glavna odprtina za dovod zraka na sredini je prav tako postala bolj razgibana in dinamična zavoljo napetih linij, ki se ujemajo s stilsko podobo sredinskih odprtin za dovod zraka pri vozilih C4 in C5 X.

 

Novi zaščitni element na spodnjem delu prednjega odbijača dinamično razgiba prednji del in ga navda z bolj kakovostnim in prestižnim videzom. Na voljo je v dveh nadvse razkošnih materialih, odvisno od nivoja opreme: v svetleče črni barvi pri nivojih opreme Live, Live Pack in Feel ter v svetlečem aluminiju pri nivojih opreme Feel Pack, C-Series, Shine in Shine Pack.

 

 

BOLJ DINAMIČEN PROFIL, NOV VIZUALNI PODPIS NA ZADNJEM DELU

 

Nov vertikalen in bolj strukturiran profil skrajnega prednjega dela že na prvi pogled prepriča s svojo močjo in vzdržljivostjo. To okrepitev je moč zaznati tudi na zadnjem delu z na novo strukturiranimi lečami luči. Za C5 Aircross je značilna elegantna drža s polnimi in razkošnimi površinami, visokim in horizontalno umeščenim pokrovom motornega prostora in zastekljenimi površinami vse naokoli vozila (360°), ki zarišejo kromani podpis v obilki črke « C », ki vizualno opredeli potniški prostor in hkrati poudari lebdeči videz strehe. Vsi našteti elementi doprinesejo k ravnovesju in edinstveni osebnosti. Vozilo ohranja vse atribute mogočnega in vzdržljivega SUV-ja, ki razgibajo izklesane bočne površine: podvozje visoko 230 mm, velika kolesa s premerom 720 mm, zaščite 360° vključno z elementi Airbump® in blatniškimi koši, prepoznavni in funkcionalni strešni prtljažni drogovi in dominanten položaj za vožnjo.

 

Poleg tega so tu še številni novi stilski elementi, ki bočne površine navdajo z eleganco in modernostjo, kot na primer 18-palčna lita platišča PULSAR z dvobarvno diamantno obdelavo po zaslugi aerodinamičnega dizajna in subtilne igre barv in materialov od aluminija do svetleče črnega barvnega odtenka; nova svetleče črna barva na ohišjih zunanjih ogledal, ki je serijsko na voljo za vse izvedenke iz izbora, izpostavi eleganco in na videz opazno kakovost, saj se ujema z barvo stebričkov okvira vetrobranskega stekla za še bolj elegantno in usklajeno celoto; funkcionalni strešni prtljažni drogovi v svetleče črni barvi z novim vstavkom matirano črne barve na spodnjem delu; nova obdelava barvnega paketa zaščit Airbump®, ki je prevzel razkošne barve vstavkov na prednjem delu.

 

V skladu s prednjim delom vozila je C5 Aircross tudi na zadnjem delu pridobil novo tridimenzionalno osvetlitev na LED diode. Optični blok je ohranil prejšnjo velikost, pridobil pa je strukturirano in zatemnjeno steklo, ki se prilega obliki treh LED modulov, ki tvorijo svetlobni podpis. Najnovejša moderna oblikovna zasnova poudarja eleganco in skladnost s prednjo osvetlitvijo. Enako kot na prednjem delu skoraj neopazna oblika klavirskih tipk poudari prodoren 3D učinek te osvetlitve.

 

BOLJ ELEGANTNE IN DINAMIČNE MOŽNOSTI ZA INDIVIDUALIZACIJO PODOBE

 

Da bi čim bolje zadovoljil pričakovanja kupcev segmenta C-SUV, novi C5 Aircross ponuja elegantne možnosti za individualizacijo podobe, s katerimi bo še bolj očitno prodrl na trg vozil visokega razreda.

 

C5 Aircross je pridobil novo modro barvo karoserije Eclipse, to je zelo globoka in elegantna barva, ki prehaja s temno modre do črne, odvisno od osvetlitve okolice. Paleta zajema prestižne barve karoserije, ki jih kupci visoko cenijo: bela Banquise, biserno bela, črna Perla Nera, siva Platinium, siva Artense in nova modra barva Eclipse.

 

Novi odtenki barvnih paketov krasijo odprtine za dovod zraka na prednjem delu in na zaščitah Airbump®. Na voljo so štirje novi barvni paketi, ki dodatno izpostavijo karakterne poteze vozila C5 Aircross in njegovo eleganco: Noir Brillant, Dark Chrome, Bronze Anodisé in Energic Blue. Od nivoja opreme Shine dalje pa je na voljo tudi dvobarvna karoserija s črno streho v obliki inovativnega paketa Black Pack, ki vključuje 19-palčna aluminijasta platišča ART črne barve, s katerim vozilo pridobi še bolj eleganten videz.

 

02.BOLJ UDOBEN IN PREFINJEN POTNIŠKI PROSTOR

Po zgledu obogatitve zunanjih površin je tudi potniški prostor novega vozila C5 Aircross pridobil bolj dinamično in prefinjeno podobo, s katero prostornost in udobje postaneta očitna že po nekaj metrih vožnje. Zavoljo visokega položaja za vožnjo, na videz opazne kakovosti materialov, ergonomije in praktičnih uporabniških vmesnikov je to vozilo postalo moderen in eleganten SUV.

 

 

NOVI 10-PALČNI ZASLON NA DOTIK

 

C5 Aircross je opremljen z novim 10-palčnim zaslonom na dotik, za katerega se zdi, da lebdi nad armaturno ploščo ter vozniku in njegovim sopotnikom pričara še bolj moderen potniški prostor. Ta novi zaslon večjih dimenzij z izboljšano ergonomsko zasnovo zajema stikala klimatske naprave, do katerih je možno dostopiti neposredno in omogoča višje odčitavanje podatkov, tako da vozniku ni treba pogleda odmakniti s cestišča. Zračniki se odslej nahajajo pod zaslonom in so videti še bolj moderni zaradi novega vodoravnega dizajna z napetimi linijami. Z novim 10-palčnim zaslonom na dotik bodo opremljene tiste izvedenke z motorjem z notranjim zgorevanjem, ki imajo tudi navigacijo, hibridne izvedenke pa od nivoja Feel dalje.

 

Poleg tega je vozilo opremljeno še z 12,3-palčno digitalno instrumentno ploščo, ki je v celoti nastavljiva po meri in vozniku prikaže neposredno pred očmi vse bistvene informacije za vožnjo, ki si jih lahko sam izbere: zemljevidi navigacije, informacije o vklopljenih sistemi za pomoč pri vožnji, informacije o pretokih delovanja hibridnega motorja… tako da vozniku ni treba odmakniti pogleda s cetišča in lahko povsem varno vozi.

 

 

NOVI SEDEŽI CITROËN ADVANCED COMFORT®

 

C5 Aircross je opremljen s sedeži Citroën Advanced Comfort® nove generacije, s katerima sta opremljena že C4 in C5 X. Sedeži Citroën Advanced Comfort®, ki imajo v sredini penasto gumo visoke gostote, nad tem pa še dodatno plast 15 mm pene in posebno strukturo, ponujajo najboljše možno vizualno udobje, udobno sedenje in udobje v vožnji, saj se penasti material s časom čisto nič ne ugreza in tako zagotavlja dolgotrajno uporabo. Prednja sedeža sta lahko opremljena še s funkcijo ogrevanja in masaže, ki vozniku in njegovemu sopotniku zagotavlja še višjo raven udobja.

 

Tudi barve in materiali so bili deležni prenove, tako da so v izboru na voljo premijski materiali, ki izpostavijo udobje in visoko kakovost. Sedeži osnovne izvedenke so pridobili novo in sodobno strukturirano tkanino, za nivo opreme Shine pa je na voljo na otip mehak material Alcantara in tudi visokokakovostno perforirano usnje. Nasloni na roke in sredinska konzola se ponašajo z novo tkanino z učinkom črnega usnja, armaturno ploščo pa krasi nov vstavek iz tkanine z učinkom strukturiranega usnja črne barve, prijeten na otip in pogled.

 

Prenovljena kombinacija notranjosti osnovnega nivoja in ostale štiri nove kombinacije notranjosti Advanced Comfort ustvarijo bolj elegantno, dinamično in kakovostno atmosfero. Kombinacija notranjosti osnovne izvedenke je pridobila nove okrasne šive, ki so v modri barvi enako kot pri ostalih kombinacijah notranjosti, tako da se idealno ujemajo z vsemi ostalimi okrasnimi šivi v potniškem prostoru (nasloni za roke na vratih in dekorativni trakovi na armaturni plošči). Kombinacija notranjosti Wild Black je nadomestila kombinacijo Ambiance Wild Grey ter pridobila novo strukturirano tkanino črne barve Flamine v kombinaciji z novo tkanino z učinkom sivega usnja in modrimi okrasnimi šivi. V kombinaciji notranjosti Urban Black se prepletata nova Alcantara črne barve in tkanina z učinkom črnega usnja. Kombinacija notranjosti Metropolitan Black je nadomestila trenutno kombinacijo notranjosti Metropolitan Grey ter pridobila prenovljeno zrnasto usnje črne barve in novo tkanino z učinkom sivega usnja. In nenazadnje, prenovljena je bila tudi kombinacija notranjosti Hype Black, ki je na voljo za najbogatejše nivoje opreme in se ponaša s prefinjeno kombinacijo novega perforiranega usnja Paloma in črnega napa usnja modre barve.

 

 

NOVA SREDINSKA KONZOLA

 

Visoka sredinska konzola je bila modernizirana in je pridobila dekorativne dodatke iz tkanine z učinkom črnega usnja, ki jo poudarja kromana obraba, ki pri samodejnem menjalniku izpostavi ergonomsko razporejena upravljalna stikala: izbirnik prestav e-Toggle s kromano obdelavo je idealno umeščen na dosegu voznikove roke, izbirnik načinov vožnje lahko pri motorjih z notranjim zgorevanjem vključuje tudi funkcijo Grip Control, pri priključnih hibridnih motorjih pa intuitivno stikalo za izbor želenega načina vožnje (Electric, Hybrid ali Sport). V konzoli se nahaja veliko odlagalno mesto s površino za povezljivost z dvema USB vtičnicama in brezžičnim polnilnikom za pametni telefon, ki deluje po načelu indukcije.

 

03.  ŠE VEDNO VZORNIK NA PODROČJU BREZSKRBNE VOŽNJE

PREPOZNAVNI ELEMENTI UDOBJA V NOTRANJOSTI

 

Novi C5 Aircross je kot častivredni predstavnik udobja, ki je pomemben člen genskega zapisa znamke CITROËN, ohranil vse elemente, po katerih izstopa od drugih v svojem avtomobilskem segmentu in ki prispevajo k vsesplošnemu dobremu počutju in enostavni rabi.

 

Vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki, ki je ekskluzivnost znamke Citroën, izboljša kakovost blaženja nepravilnosti na cestišču in potnikom zagotavlja vožnjo v absolutnem udobju z učinkom čisto prave leteče preproge.

Kot edini SUV v svojem segmentu, ki ponuja tri zadnje posamične sedeže z drsnim pomikom, možnostjo pomika po naklonu in možnostjo preklopa, C5 Aircross razpolaga z modularnostjo, ki pritiče enoprostorskim vozilom. Prostornina prtljažnega prostora je rekordna za ta avtomobilski segment: od 580 do 720 litrov pri izvedenki z motorjem z notranjim zgorevanjem in od 460 do 600 litrov pri priključni hibridni izvedenki.

Čisto posebna skrb pa je bila naklonjena akustični obdelavi, tako da se lahko stranka odloči tudi za večplastna in zvočno izolirana prednja stekla, s katerimi se potniki v vozilu počutijo kot v zapredku ličinke.

 

PRIKLJUČNI HIBRID: ULTIMATIVNO DOŽIVETJE UDOBJA

 

V ponudbi je priključno hibridni motor, ki izboljša dobro počutje v vozilu zavoljo prednosti, ki jih nudi vožnja z električnim pogonom na vsakodnevnih poteh, ki niso daljše od 55 kilometrov, in na dolgih poteh hkrati ponuja neomejeni doseg z bencinskim motorjem.

 

V električnem načinu vozilo deluje povsem neslišno in brez vibracij s hitrostjo do 135 km/h, ponuja 320 Nm nemudoma razpoložljivega navora, ki stalno omogoča udobno rabo zavoljo dinamičnih pospeškov, ki so na voljo v kateremkoli trenutku.  Glede na to, da v električnem načinu vozilo ne odvaja nobenih emisij CO2, lahko z njim prostovoljno vozimo po tistih urbanih predelih, ki so sicer zaprti za vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem.

 

Uporabnik priključno hibridnega vozila C5 Aircross lahko poleg tega tudi koristi ugodnosti storitvene ponudbe, s katero si zagotovi enostavno upravljanje polnjenja, in sicer neposredno v vozilu ali prek pametnega telefona, lahko pa tudi nastavi časovno zamaknjeno polnjenje. Hitro polnjenje se lahko v celoti opravi v manj kot dveh urah na postaji Wallbox.

 

BREZSKRBNA VOŽNJA PO ZASLUGI VGRAJENIH TEHNOLOGIJ

 

C5 Aircross ponuja bogat nabor tehnologij zadnje generacije, ki povečajo udobje in varnost potnikov pri vsakodnevni rabi. Voznik vozila C5 Aircross ima na voljo 20 sistemov za pomoč pri vožnji, ki so merilo za uspeh v segmentu kompaktnih SUV-jev. Med temi najdemo Highway Driver Assist, to je sistem za samodejno vožnjo 2. stopnje, ki združuje prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go in aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu in nudi vozniku še več varnosti, saj ga stalno spremlja.