ZA VEČ VARNOSTI V PROMETU OB NAKUPU NOVEGA VOZILA CITROËN PREJMETE TEČAJ VARNE VOŽNJE

ZA VEČ VARNOSTI V PROMETU OB NAKUPU NOVEGA VOZILA CITROËN PREJMETE TEČAJ VARNE VOŽNJE

ZA VEČ VARNOSTI V PROMETU OB NAKUPU NOVEGA VOZILA CITROËN PREJMETE TEČAJ VARNE VOŽNJE

 

V sodelovanju z AMZS vsem fizičnim kupcem novih vozil Citroën podarimo tečaj varne vožnje za avtomobiliste v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Prioriteta vsakega voznika bi morala biti varna vožnja in zagotavljanje varnosti ne samo voznika ampak tudi drugih potnikov v vozilu ter ostalih udeležencev v prometu. S tovrstnimi aktivacijami voznikov skupaj prispevamo k večji varnosti v prometu na slovenskih cestah.

 

Filip Koren, direktor C Automobil Import, ob tem poudarja: »Varnost v prometu je izjemno pomembna tudi za kakovost bivanja in nujne mobilnosti v vsakdanjem življenju. Zato smo se odločili, da v sodelovanju z AMZS omogočimo našim kupcem pridobitev ključnih znanj in veščin o varni vožnji. Kot ena izmed najbolj priljubljenih znamk v Sloveniji moramo imeti tudi čut za okolje in skrb za splošno varnost v prometu. Spoštovanje tako cestnih predpisov kot znanje in sposobnosti voznikov, da znajo odreagirati v različnih situacijah na cesti, so namreč ključnega pomena za ohranjanje varnosti na naših cestah.«

 

Vojko Safran, izkušeni AMZS inštruktor varne vožnje, ob tem dodaja: »Zavedanje naše ranljivosti v prometu je osnova za varnejšo vožnjo. Na tečaju varne vožnje udeleženci v praksi preizkusijo, kako tanka je na cesti črta med biti in ne biti. Že minimalno prekoračena hitrost vpliva na zavorno pot vozila, kar tudi primerjamo z realnimi situacijami. Izkusijo tudi, kako se lahko zaradi neprilagojene hitrosti pri zdrsu zadnjega ali sprednjega dela vozila znajdemo v nerešljivi situaciji. Preizkusi, ki jih vozniki opravljajo v varnem okolju poligona, jim dokazujejo, kaj je možno, in, kar je še bolj pomembno, česa se ne da rešiti – zakonov fizike se pač ne da pretentati. Tečaj priporočamo vsem voznikom, ob nakupu novega vozila pa še toliko bolj, saj imajo pri nas na Vranskem možnost in priložnost, da novo vozilo in napredne asistenčne sistem, ki jih ima, preizkusijo na varen način, pri tem pa jim pomagamo in svetujemo inštruktorji varne vožnje.«

 

Intenzivni tečaj varne vožnje vključuje temeljno razumevanje dinamike in fizikalnih zakonitosti vožnje, tehnike zaviranja, vožnje skozi ovinek, izogibanja oviram ter uporabo pasivnih in aktivnih varnostnih naprav. Izkušeni inštruktorji varne vožnje bodo udeležencem predstavili tudi pravilno ravnanje v nepredvidljivih situacijah na cesti, novosti prometne signalizacije in osnove prve pomoči ob morebitnih prometnih nesrečah.

 

Praktični del tečaja se izvaja na AMZS poligonu varne vožnje na Vranskem, kjer se udeleženci preizkusijo s svojimi avtomobili. S pomočjo prenosnih radijskih postaj ostanejo v stiku z inštruktorjem, ki jih vodi skozi vse vaje. Po vsaki vaji sledi pogovor z inštruktorjem, kjer se udeleženci naučijo izboljšav in pridobijo dragocene nasvete za bolj varno vožnjo. S tem udeleženci aktivno prispevajo k povečanju varnosti na cestah ter postanejo bolj odgovorni vozniki.

 

Celovito paletno najsodobnejših tehnologij za pomoč pri vožnji najdemo pri različnih vozilih Citroën vse od C5 X, C4 X, ë-C4 X, C4 do C5 Aircross. V ponudbi je kar 20 naprednih sistemov za pomoč pri vožnji Citroën, ki izboljšajo varnost za volanom.

 

Te tehnologije so razvite z namenom povečanja varnosti za volanom in vsi udeleženci, ki bodo ob nakupu vozila Citroën prejeli brezplačen tečaj varne vožnje bodo imeli priložnost, da jih na poligonu tudi preizkusijo.

 

Aktivna varnostna zavora omogoča samodejno zaviranje vozila ob nevarnosti trčenja z zaznavanjem in analiziranjem nepremičnih ali premičnih ovir vključno s pešci, kolesarji ali vozili.

 

Opozorilnik na nevarnost trka in sistem za preprečevanje nadaljnjih posledic po trku, ki voznika opozori na nevarnost naleta ob spredaj vozeče vozilo nad hitrostjo 30 km/h. Samodejno se vklopi tudi po trčenju, da prepreči vsakršen dodaten premik vozila.

 

Sistem za pol samodejno vožnjo 2. stopnje deluje v povezavi s prilagodljivim tempomatom s funkcijo Stop & Go in opozorilnikom na nenamerno menjavo voznega pasu. Voznik lahko delno preda nadzor nad vožnjo svojemu vozilu vendar pa mora pri tem ostati osredotočen na cestišče in roke zadržati na volanu, kar je tudi v skladu z veljavno zakonodajo. Voznik lahko v kateremkoli trenutku znova prevzame nadzor.

 

Prilagodljiv tempomat s funkcijo Stop & Go je sistem, ki samodejno prilagaja hitrost pred seboj vozečemu vozilu s samodejnim ohranjanjem varnostne razdalje, ki jo je predhodno izbral voznik. Po potrebi lahko sistem tudi popolnoma zaustavi vozilo, ki samodejno ponovno spelje brez da bi se voznik dotaknil zavore ali pedala za pospeševanje.

 

Na voljo so še druge tehnologije kot je na primer sistem nadzora mrtvega kota, sistem za zaznavanje nenamerne prekoračitve talne črte, opozorilo za odmor, opozorilnik na voznikovo nepozornost, samodejni preklop dolgih luči in razširjeni sistem za prepoznavanje prometnih znakov in priporočanje hitrosti.